Comuna Păuşeşti se compune din localităţile: Văleni, Soliceşti, Barcanele,Pauseşti-Otasău, Cernelele, Serbăneşti, Buzdugan şi centrul administrativ – Păuşeşti.

Centrul comunei se afla in satul Pausesti, intalnindu-se in acest loc principalele obiective administrative si socio-culturale cum ar fi: primaria, dispensarul uman, postul de politie, casa de cultura, caminul cultural si magazine satesti.

Mica luncă a Otăsăului şi dealurile care se desfăşoară în stânga şi-n dreapta acestuia a atras din cele mai vechi timpuri pomicultorii şi crescătorii de animale, găsind aici condiţii prielnice de înjghebare de mici aşezări şi convieţuire socială.

Istoric

Localitatea Pausesti are originea de la un cetatean pe nume Mos Pausi ce a venit pe aceste meleaguri alaturi de fratele sau Mos Serban. Mos Pausi s-a stabilit in partea de Nord a localitatii, iar fratele sau, Mos Serban, s-a stabilit in partea de Sud. Deci localitatea a luat numele de la acest Mos Pausi, cuvant de origine slava, ce inseamna prepeleag. 

Comuna este atestată documentar încă din anul 1453, într-un act de danie prin care domnul Tării Româneşti, Vladislav Dan cedează boierilor Stan şi Vladimir satele Păuşeşti, Vladimireşti, Foleşti, Coşani şi Zătreni, pentru serviciile aduse şi le scuteşte de unele dări, cum ar fi vama porcilor, vama stupilor, cositul fânului. 

Satul Pausesti mai este amintit si in alte documente din timpul domniei lui Alexandru Voievod care da drept de stapanire asupra Pausestilor lui Oprea-han din Dragasani, iar in 1608 Radu Voievodul, domnul tarii si nepotul lui Basarab, porunceste ca Pausestii sa fie occina manastirii Bistrita.

Suprafata

Suprafata localitatii Pausesti este de 2175 hectare din care: agricol 1826 hectare, paduri 194 hectare, neproductive 15 hectare, altele (curti, constructii, ape, drumuri) 140 hectare.

Populatie

Populatia totala la Recensamantul Populatiei si al locuintelor din 18 martie 2002 era de 3030 persoane din care:

  • barbati 1458
  • femei 1572
Sanatate

La nivelul localitatii Pausesti asistenta medicala este asigurata de cadrele medicale (medici si asistente medicale), persoane care au o experienta buna, desfasurandu-si activitatea intr-un local corespunzator si dotat cu medicamente de prim ajutor. In cadrul acestui dispensar functioneaza o farmacie cu program normal, arondati la centrul de permanenta Baile Govora, medici garda. La nivelul comunei se gaseste si un cabinet medical stomatologic particular.

Cultura

La nivelul localitatii Pausesti functioneaza o biblioteca ce numara peste 6000 de volume, carti, fiind inregistrat un numar de 220 cititori (mai multi copii decat adulti). Aceasta biblioteca functioneaza in cadrul caminului cultural de centru, fiind sub coordonarea si indrumarea unei bibliotecare, cu un program zilnic intre orele 8-16. Numarul volumelor de carti a fost reinnoit si completat an de an cu carti din toate domeniile si editurile.

Incapand cu anul 1993, la nivelul localitatii s-a infiintat targul anual, targ ce se mentine si in prezent si care se desfasoara in ziua de 21 mai, cu ocazia sarbatorii crestine a „ Sfintilor imparati Constantin si Elena ”.

In anul 1999 a luat fiinta prima revista rurala de cultura intitulata „Otasaul” editata semestrial, revista editata sub indrumarea si coordonarea directorului de camin Achim Dumitru.

Ca expozitii se pot aminti cele din caminul cultural Pausesti (cladirea noua), unde se gasesc expuse cateva tablouri, costume populare, diferite obiecte ce prezinta interes pentru vizitatori.

Biserici

Dupa credinta ce o au si a ritualurilor practicate toti locuitorii acestei comune apartin cultului religios-ortodox. In comuna Pausesti exista 5 biserici, fiecare fiind deservita de cate un preot si un cantaret, toate acestea fiind active in viata spirituala a intregii comunitati, dupa cum urmeaza:

  • biserica Valeni, situata in satul Valeni, fiind arondate satele Valeni, Solicesti si Barcanele, avand hramul „ Sf Ierarhi Vasile, Grigore si Ioan” la 30 ianuarie;
  • biserica Talvaci este amplasata in satul Pausesti, catunul Talvaci, la circa 500 m de soseaua principala pe drumul comunal Pausesti – Baile Govora, deservind o parte din locuitorii satului Pausesti, cu hramul „Sfantul Nicolae”, la data de 6 decembrie;
  • biserica Ursaresti situata in satul Pausesti Otasau, deservind o parte din locuitorii satului Pausesti si locuitorii satului Pausesti Otasau, cu hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” la data de 8 noiembrie;
  • biserica Cernele este situata in satul Cernele, in imediata vecinatate a soselei Pietrari – Francesti si a drumului judetean Cernele – Baile Govora, deservind satul Cernele si o parte din satul Buzduganu, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” la 15 august;
  • biserica Serbanesti situata in satul Serbanesti, deserveste cetatenii satului Serbanesti si o parte din cetatenii satului Buzduganu, cu hramul „Invierea Domnului” a doua zi dupa Pasti.